Nové a ještě lepší složení!

Máme velkou radost, že Vám můžeme představit inovované složení našich směsí! 

Co nás vedlo k tomu upravit naše oblíbené směsi?

Neusínáme na vavřínech a i o těch dobře zajetých směsích stále přemýšlíme, vzděláváme se a hledáme ty nejspolehlivější dodavatele, pro které je kvalita suroviny stejně důležitá jako pro nás. Pak tu máme ještě kobylku Bess, která je nejdůležitějším členem našeho vývojářského týmu, protože svým vytříbeným (naprosto zmlsaným) čumáčkem hodnotí chutnost směsí. 

Jelikož se dlouhodobě zajímáme o omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví a vitalitu koní, rozhodli jsme se ve směsích jejich poměr optimalizovat tím, že jsme maximálně snížili obsah sójového oleje. Sójové produkty používáme, protože sója je nejkomplexnější rostlinnou bílkovinou a koni tak v krmivu dodává velmi široké spektrum aminokyselin. Ještě dodám, že naše sója je pěstována v Česku a je GMO free. Sójový olej ale svým složením už bohužel není tak vhodný. Obsahuje nadbytek pro-zánětlivých omega 6 nenasycených mastných kyselin, které se v krmivech snažíme redukovat. Proto jsme ve směsích nahradili sójové vločky (cca 17% sójového tuku) a extrudovanou sóju (cca 18% sójového tuku) surovinou sojalen. Co je to sojalen? Sojalen se vyrábí z odtučněného sójového šrotu, na který se během extruze naváže lněné semeno a doplní se tak bílkovina velmi kvalitním lněným tukem. Podíl odtučněné sóji je v tomto případě cca 40%. A jak se díky sojalnu změnily naše směsi? Obsahují více proti-zánětlivých omega 3 díky zdravému lněnému oleji, hodnota bílkovin zůstala zachována, směsi ale mohou vypadat trošku jinak, protože je v nich více sypkého podílu na úkor vloček. Kontrolorka kvality Bess nám potvrdila, že chuť je stále výborná. Uff!

Druhým benefitem pro naše směsi nyní je, že díky vyřazení sójových vloček, které bohužel poměrně rychle podléhají plísním, jsou teď stabilnější a při dobrém skladování vydrží minimálně 6 měsíců. Stále samozřejmě platí, že nepoužíváme umělé konzervanty, aromata ani barviva. Věříme, že čerstvé a na živiny bohaté krmivo, chutná a voní koníkům nejlépe.

Nemůžete najít ve Vředaři slunečnici?

Tak už jí nehledejte! Je tam, ale bez slupky a bez tuku. Proč? Již před delší dobou jsme ze směsi pro vředaře vyřadili slunečnicové semeno. Je to z toho důvodu, že tvrdá černá slupka se po rozžvýkání rozpadá na drobné ostré kousky, které mohou mechanicky dráždit sliznici žaludku. Komfort v žaludku vředaře je velmi důležitý, a tak do směsi nezařazujeme nic ostrého a dráždivého. Řezanku, která je důležitá pro proslinění krmiva, používáme vždy bojínkovou, a to již ve všech našich směsích. Slunečnicové semeno jsme tedy nahradili slunečnicovými výlisky, které jsou lisovány z loupaných semen. A díky tomu jsme i snížili obsah slunečnicového tuku v krmivu. Ten je, stejně jako sójový tuk, pro koně nevhodný kvůli vysokému obsahu omega 6. Ano, jsme těma omegama už trošku posedlí! 

Pokud máte jakékoli dotazy k naším Báječným směsí nebo potřebujete poradit s výběrem, obraťte se na nás na email anna@krmimezdrave.cz