Omlouváme se za zpoždění doručování objednávek dopravcem WEDO, který se aktuálně potýká s problémy z důvodu změn na trase. Na odstranění problémů usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení.

Suroviny v krmných směsích - len

Len

Tento díl o surovinách v koňských krmivech bude úplně odpočinkový. Všichni se totiž shodneme, že len je super. Lněné semínko je pro koně (a v podstatě i pro lidi) bez nadsázky superpotravinou. Krmiči všech koní krmte len! -  No ale vždyť Olina ze stáje říkala, že je to jedovatý! – Ano, tak k tomu se také dostanu. Pojďme si připomenout jaké skvělé benefity lněné semínko koním přináší a jaké jsou jeho formy zpracování. Předně mi ale dovolte krátkou akademickou vsuvku o rostlině jako takové.

Len setý, latinsky Linum usitatissimum, je jednoletá bylina pocházející z oblasti mezi Středozemním mořem a Indií. Dnes je len hojně pěstován takřka po celém světě a nejlépe se mu daří ve vlhkém prostředí a podhorských regionech. Len se začal pěstovat ve velkém již ve Starověkém Egyptě, a to zejména pro vlákno, ze kterého se vyráběla tkanina. Druhým využitím lnu je právě získání malých zlatavých semínek, které jsou velmi významné pro svůj obsah oleje, slizu a zejména omega 3 nenasycených mastných kyselin.  Ale len není jen jeden. Na trhu se setkáváme se lnem hnědým a lnem zlatým, bohužel často se někteří prodejci snaží vyzdvihovat len zlatý a prodat ho jako něco exkluzivního, z hlediska výživy ale mezi oběma lny není žádný faktický rozdíl. Jediné, co se zlatému lnu musí nechat je, že má jemnější chuť. Jenže u koní není vůbec známo, jestli chuťově preferují len hnědý nebo len zlatý, obě varianty jsou pro koně obecně velmi chutné. Je to mňamina, o tom žádná.

Jaké jsou tedy hlavní složky obsažené v semeni lnu? A jaké přínosy mají pro zdraví koně a člověka? Lněné semínko obsahuje 40 % tuku (nenasycené mastné kyseliny), 28 % vlákniny, 22 % bílkovin, z vitamínů a minerálů je pak vhodné zmínit významný obsah selenu a draslíku. Nesporně největším zdravotním pozitivem je obsah omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, ty jsou také označovány jako esenciální – tělo koně (ani člověka) si je nedokáže vyrobit a musí je tedy přijímat ze stravy. Lněný tuk obsahuje kyselinu olejovou, linolovou a linoleovou. Optimální poměr esenciálních mastných kyselin omega 3 ku omega 6 pro koně je 2:1 až 4:1. Lněné semínko je tedy jejich ideálním zdrojem, protože obsahuje poměr 3:1. A proč je nutné tento poměr hlídat? Omega 3 jsou protizánětlivé, omega 6 naopak obsahují prozánětlivé faktory, nejdůležitější je jejich vzájemná balance. Obecně jsou omega 3 více nedostatkové, proto je důležité dbát na jejich příjem. Omega 3 jsou důležité pro každou živou buňku, neboť zajišťují její funkční vlastnosti. Omega 3 doplňujeme pro lepší pružnost cév, prevenci srdečního onemocnění, zlepšení kognitivních schopností (soustředěnost a snížení únavy), zlepšení kvality kostí, kůže, srsti a kopytní rohoviny. Omega 3 jsou také dobrým nástrojem v boji proti různým zánětům, virům a plísním, jsou významným antioxidantem a celkově podporují imunitní systém. Toto platí jak u koní, tak i u lidí (tedy až na ta kopyta pochopitelně). Nakonec v souvislosti s pozitivním vlivem lněného semínka na kůži a srst, uvedu specifické případy, kdy semínko vřele doporučuji používat: při přelínávání, při letní vyrážce a pro tzv.muchaře.

Vláknina lněného semínka přináší další řadu benefitů pro koně, zejména dokáže působit proti zácpě. Po delším máčení či spaření získáme ze semínka velmi přínosný sliz, který potáhne stěny žaludku a střev ochranným filmem. A to uvítají jak vředaři, tak koně s různými druhy onemocnění střev. Bílkovina obsažená v lněném semínku nemá tak komplexní složení aminokyselin jako například bílkovina ze sóji. Limitující aminokyselinou je lysin (stejně jako např. u rýže) – jeho množství udává výživovou hodnotu bílkoviny. Řečeno úplně jednoduše, lněné semínko je zdrojem bílkovin, ale nenakrmíte s ním Ramba ani Arnolda.

 A nakonec je tu ještě selen, v našich zeměpisných šířkách často deficientní minerál, který je důležitý pro reprodukci zvířat, zlepšuje kvalitu spermatu a podporuje zdravý vývoj hříbat. Obecně je vhodné lněné semínko podávat všem, ve všech životních etapách – před početím u obou rodičů, v období březosti i laktace, rostoucím koním i starším či nemocným jedincům.

Takže toto byly samé plusy, ale už Vám někdo říkal, že je lněné semínko jedovaté? Že obsahuje kyanovodík? Ano, ale… Lněné semeno obsahuje glykosid zvaný linamarin a enzym zvaný lináza, který je schopen z linamarinu uvolnit kyanidy, tedy jedy. Uvolněné kyanidy jsou ale ve velmi malém množství a pokud lněné semínko podáváte v doporučené denní dávce – max. 120 g čistého semena denně pro dospělého koně, nemusíte se bát žádných vedlejších účinků nebo otrav, a to ani při dlouhodobém užívání. Podávání větší dávky možné je, ale v tomto případě už je nutné semínko krátce povařit, ideálně 5–10 minut.

A teď se dostávám k největší kontroverzi lněného semínka! Vařit či nevařit? Mlít či nemlít? Pokud se držíme dávkování, pak vařit semínko nemusíme, protože množství kyanidů není pro koně nebezpečné (pro srovnání – více toxických látek přijme kůň z pastvy a ze vzduchu než z doporučené denní dávky lněného semínka). Pokud chceme využít prospěšný sliz, pak opět vařit nemusíme, stačí zalít horkou vodou nebo macerovat (dlouho máčet ve studené vodě). Navíc bohužel omega 3 nenasycené mastné kyseliny se varem ničí. No a co to mletí? Tak to je otázka do pranice! Většina výživářů se přiklání k mletí či jiné úpravě (extruzi, mikronizaci) lněného semínka, protože slupka semena je natolik pevná, že kůň ji nedokáže ve svém trávicím traktu rozložit a vychází ven zcela neporušená. No jo, ale to semínko je tak tučné, že Vám druhý den po namletí může žluknout. Takže pokud melete, melte vždy čerstvé anebo po namletí uchovávejte v mrazáku. A pokud jste líný nebo časově vytížený koňák, tak se pojďte podívat jaké jsou alternativy mletí lněného semene.

Extrudovaný len. Hurá, nemusím mlít, nemáčím to, nežlukne to. To zní skvěle ne? Jen jsou tu dvě malé nevýhody – len se při extruzi musí na něco navázat, nejčastěji na pšeničné otruby, tudíž extrudované lněné semínko obsahuje většinou cca 70 % lnu a 30 % pšeničných otrub. A navíc extruze je termická úprava a při vysokých teplotách dochází k částečným ztrátám omega 3 nenasycených mastných kyselin a selenu. Výživově bohatší je pak produkt nazývaný Sojalen nebo také Linusoy, který obsahuje 50 % extrudovaného lnu a 50 % extrudované sóji. Přidáním sóji stoupá obsah bílkovin z 19 % (extrudovaný len) na 27 % (sojalen). V loňském roce se nám podařilo uvést na trh produkt Báječný extrudovaný len, ve kterém jsou pšeničné otruby nahrazeny lněnými výlisky. Tento produkt je na rozdíl od klasického extrudovaného lnu méně tučný, protože technologie nedokáže extrudovat stejné množství semínka na tento alternativní nosič, což bohužel snižuje množství cenného lněného oleje. Na druhou stranu se jedná o výrobek se 100% obsahem lnu, což ocení zejména ti, kteří ze zdravotních důvodů nemohou koním podávat pšeničné otruby.

Lněné výlisky. To je řešení pro ty, kteří to chtějí mít trošku low-fat, low-calorie a hlavně zcela bezobilné. Jedná se totiž o produkt vznikající při lisování lněného oleje. Výlisky tedy logicky obsahují podstatně méně tuku – pouhých 18 % oproti 25 % u extrudovaného lnu. Výlisky jsou tak velmi vhodné pro obézní koně, koně s IR, koně ohrožené laminitis a metabolickým syndromem, i pro koně s Cushingovým syndromem a PSSM (samozřejmě pokud ohlídáme celkové množství škrobů v krmné dávce).  Narozdíl od extrudovaného lněného semínka, výlisky neobsahují žádné obiloviny ani jiné přidané látky, a tak se mohou v klidu podávat i koním s vředy. Za velkou výhodu výlisků považuji fakt, že při lisování teplota nepřekračuje 40 °C a množství omega 3 je tím pádem zachováno.

Mikronizované lněné semínko. Při této úpravě se používá krátkodobého působení mikrovlnného záření, semeno se nejprve namočí a následným zahřátím v něm vzniká pára, která ho zvětší a nakonec roztrhne. Výsledný produkt se pak ještě vločkuje – mačká. Takto upravené semeno se již nemusí namáčet ani mlít, stačí jej přidat do kyblíčku. Výhodou je jeho příjemná pražená oříšková chuť, kterou mají koně velmi rádi. Toto zpracování je relativně nové a má své příznivce i zastánce. Příznivci oceňují to, že semínko je stabilní, nežlukne a zároveň neobsahuje příměs obilovin. Jak je to s působením mikrovln na omega 3 mastné kyseliny nedokážu bohužel posoudit. Ti, kterým nesmí mikrovlnka přes práh, jsou samozřejmě odpůrci této varianty lněného semínka.

Jablenka! Tak to jsou velmi oblíbené granulky se skvělým složením. Jablenka obsahuje jablečné výlisky, lněné výlisky a karob neboli svatojánský chléb. Lněné semínko a karob mají nízký glykemický index a příjemnou chuť, jablečné výlisky zase dodají ovocné aroma. Jablenka je vhodná pro všechny kategorie koní a dá se použít i jako zdravý pamlsek pro krmení z ruky.

Nakonec ještě zmíním, že koním krmíme samozřejmě také lněný olej, ale tématice olejů se budeme věnovat v jednom z dalších dílů. Na trhu se také můžete setkat s extrahovaným lněným šrotem, ačkoli pro výživu koní není často používán. Jedná se o metodu, při níž po lisování následuje extrakce organickými rozpouštědly. Výsledný produkt pak má velmi nízký obsah tuku, a naopak vyšší obsah bílkovin.

Jak toto všechno shrnout? Prostě len patří do každého kyblíčku a záleží zejména na výživové kondici koně a Vašem náboženském přesvědčení, jestli budete podávat semínko čerstvě namleté, extrudované nebo ve formě výlisků.