PST! Víš, že celý sortiment HKM je dostupný už do jednoho týdne? Je libo novou deku, ohlávku, kamaše, čištění nebo třeba kyblíček?

Cukrovarské řízky sypké

od 100 Kč od 86,96 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Sušené cukrovarské řízky nebo také řepné řízky jsou výborné energetické krmivo. U hubených a bezzubých koní vhodné pro doplnění vlákniny jako částečná náhrada za seno.

Detailní informace

Hmotnost: 4 kg
Skladem
100 Kč
86,96 Kč bez DPH
Hmotnost: 15 kg
Skladem
280 Kč
243,48 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Sušené cukrovarské řízky nebo také řepné řízky jsou výborné energetické krmivo. U hubených a bezzubých koní vhodné pro doplnění vlákniny jako částečná náhrada za seno. Vhodné i pro sportovní, mladé, březí či koně náchylné na laminitidu.

Jedná se o vedlejší produkt při výrobě cukru. Po jeho získání z cukrové řepy se její zbytek mele na malé kousky a suší se.

Řepné řízky obsahují vysoké množství vlákniny a nízké množství škrobů. Většina energie je získaná z mastných kyselin vzniklých štěpením vlákniny. Jedná se o vhodnější příjem energie než při štěpení škrobu obilovin.
Jsou velice dobře stravitelné z důvodu vyššího množství neutrálně detergentní vlákniny než acido detergentní vlákniny. 
Obsahují vysoké množství vápníku a malé fosforu. Jsou chudé i na další vitamíny. Proto je důležité kombinovat s dalšími krmivy.

Cukry cca 64g/kg sušiny
Vláknina 220g/kg sušiny
N- látky cca 9%
Energie cca 9,5 MJ SEk/kg sušiny

!!!POZOR!!! Je důležité několik hodin předem NAMOČIT ve vodě pokojové teploty v poměru 1:4 (řízky:voda). Čím je voda studenější, tím delší čas je zapotřebí k rozmočení a opačně. Pokud spěcháte, namočte řízky teplou či horkou vodou. Vždy před podáním zkontrolujte, že jsou dostatečně rozmočené. Při nedostatečném rozmočení hrozí ucpání jícnu!!! Zabezpečte suché krmivo tak, aby se k němu nemohl kůň dostat!!! Cca po 12h od namočení mohou začít kvasit. Nemáčejte proto výrazně dopředu!!!
Ideální struktura namočených řízků není kašovitá, ale vlhká a rozpadá se.

Dávkování:
cca 0,5-2kg kůň / den v suchém stavu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: